Något du bör kontrollera mycket noggrant när du ska välja extensionstylist är vilken fästteknik hon använder. Ska du göra en keratinvaxförlängning? Då finns det några saker du bör veta om ifall du inte vill ha en förlängning som skadar ditt hår eller en förlängning där slingorna trillar av en efter en.


1. Tillåt aldrig att någon gör runda fästen på dig. Varför? Låt oss göra ett test. Greppa tag om en liten slinga av ditt egna hår och håll det mellan tummen och pekfingret. Börja rulla håret mellan fingrarna och föreställ dig att du rullar in varmt, smält vax i håret dessutom. Föreställ dig också att du rullar så hårt du kan medan du gör detta för att all luft mellan ditt egna hår och det varma vaxet ska pressas ut.

När du behandlar ditt hår på ovan vis så är det stor risk att du skadar hårets fjällskikt. Detta försvagar hårstrået och extra belastning i form av en keratinslinga kan göra att hårstrået så småningom bryts och går av. Hårstråna i varje keratinslinga lägger sig dessutom kors och tvärs, keratinet stelnar och när det sedan väl är dags att ta ur förlängningen så bryts oundvikligen många av dina friska hårstrån av. Om du kontinuerligt har en hårförlängning gjord med runda fästen kommer ditt hår att bli tunnare och tunnare med fler och fler avbrutna hårstrån. Har du dessutom tunt och fint hår redan från början kan det räcka med en enda dåligt utförd förlängning för att ditt hår ska bli förstört för lång tid framöver.


Bild på kluvet hårstrå


2. Har din stylist/frisör någonsin sagt till dig att det är normalt att tappa 20 slingor den första månaden? Detta är faktiskt inte normalt. Om det däremot hänt dig har du med största sannolikhet fått en hårförlängning isatt med runda fästen. Även om man är mycket stark i nyporna så kan man inte göra en hel förlängning med runda fästen på ett sådant sätt att all luft mellan det egna håret och keratinslingan pressas ut. Det kommer alltid finnas små luftbubblor/hål som släpper in fukt och hårvårdsprodukter i själva fästet. Detta gör att slingorna lossnar och glider av i förtid. Har du otur kan varenda slinga glida av, en efter en.

I några få och mycket ovanliga fall kan man stöta på personer som har sk "glasfiberhår". En hårförlängning på sådant hår fäster helt enkelt inte, oavsett om man gör förlängningen med rätt teknik eller inte. Men detta är som sagt mycket ovanligt. Under mina 10 år inom branschen har jag bara stött på 2 personer som haft denna typ av hår.

 

Så förutom att själva kvalitén på hår och vax är viktigt är det också mycket viktigt att förlängningen utförs med rätt teknik.


Vad är då rätt teknik?


En korrekt utförd hårförlängning med keratinvax är gjord med platta fästen, rätt mängd eget hår i varje keratinslinga med en snygg och prydlig uppdelning av håret och där slingorna inte sitter för tätt inpå hårbottnen.

Själva keratinslingan läggs ovanpå den egna hårslingan (aldrig under). Vaxet smälts och kanterna viks in under det egna håret. Därefter klämmer man till med en squeezer för att pressa ut all luft mellan eget hår och löshårsslinga. Med denna teknik omsluter man det egna håret helt, samtidigt som alla hårstrån ligger i hårets växtriktning och utan att hårstråna korsar varandra. Risken att det egna håret bryts och går av när det väl är dags att ta ur håret är mycket liten och slitaget blir minimalt.


Bilden nedan är tagen på en av mina kunder och så här ska det se ut.